Welk Rijbewijs?

Rijbewijs categorie A1 A2 A en A met code 80

Welk rijbewijs voor jou?

Motorrijbewijs A1 rechtstreeks 18 jaar

Lessen vanaf 17 jaar!

Als je 18 bent mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende kun je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of wanneer je in het bezit bent van een autorijbewijs.

Ben je 17 jaar?

Motorrijden vanaf 17 jaar, Motorrijbewijs A1

Nadat je voor de theorie geslaagd bent òf als je een autorijbewijs hebt (dat kan via het 2toDrive traject), kun je direct beginnen met lessen voor het motorrijbewijs A1.

Op de Kawasaki kun je gaan genieten van het motorrijden. Een best snelle ‘daar kun je mee voor de dag komen’ motorfiets! Deze motor heeft een vermogen van 11kW.  Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.  Als je het motorrijbewijs A1 hebt gehaald zul je 2 jaar moeten wachten/rijden voordat je weer examen kunt doen voor de categorie A2. Dan echter alléén examen AVD. Je mag voor deze categorie A2 dan wel al lessen.

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

Ben je 18 jaar?

Motorrijden vanaf 18 jaar, Motorrijbewijs A1

Nadat je voor de theorie geslaagd bent òf als je een autorijbewijs hebt kun je direct beginnen met lessen voor het motorrijbewijs A1.

Op de Kawasaki Z125  kun je gaan genieten van het motorrijden. Een best snelle ‘daar kun je mee voor de dag komen’ motorfiets! Deze motor heeft een vermogen van 11kW. Nadat je hierop de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) hebt gehaald zul je 2 jaar moeten wachten/rijden voordat je weer examen kunt doen voor het motorrijbewijs A2. Dan echter alléén examen AVD. Je mag voor deze categorie A2 dan wel al lessen.

Het kan zijn dat je meteen na je 20e verjaardag tòch graag je A2 rijbewijs wilt halen. Dat kan, maar dan zul je ook het examen AVB nogmaals moeten afleggen. De keuze is aan jou.

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

Ben je 19 jaar?

Motorrijden vanaf 19 jaar, motorrijbewijs A1

Nadat je voor de theorie geslaagd bent òf als je het autorijbewijs hebt kun je direct beginnen met lessen voor het motorrijbewijs A1.

Op de Kawasaki Z125  kun je gaan genieten van het motorrijden. Een best snelle ‘daar kun je mee voor de dag komen’ motorfiets! Deze motor heeft een vermogen van 11kW. Nadat je hierop de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) hebt gehaald, kun je vanaf je 21e verjaardag lessen op een zware motor categorie A en dus op je 21e het motorrijbewijs A halen, alleen wel met code 80 op je rijbewijs! Deze code 80 vervalt 2 jaar nadat je je rijbewijs hebt gehaald. Zie ook A1,A2 en A getrapt. (onderaan deze pagina)

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

Ben je 20 jaar oud?

Motorrijden vanaf 20 jaar, motorrijbewijs A2.

Nadat je voor de theorie geslaagd bent òf als je het autorijbewijs hebt, kun je direct beginnen met lessen voor het motorrijbewijs A2

Je kunt direct rijden op de YAMAHA XJ6 ABS met handvat verwarming voor de categorie A2. Nadat je hierop de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) hebt gehaald, kun je vanaf je 21e verjaardag lessen op een zware motor categorie A en dus op je 21e het motorrijbewijs A halen alleen wel met code 80 op je rijbewijs! Deze code 80 vervalt 2 jaar nadat je je rijbewijs hebt gehaald. Zie ook A1,A2 en A getrapt. (onderaan deze pagina) Dit blijft de snelste weg naar het motorrijbewijs A.

Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2

Ben je 21, 22 of 23 jaar?

Motorrijden vanaf 21, 22 of 23 jaar, motorrijbewijs A met code 80

Nadat je voor de theorie geslaagd bent òf als je het autorijbewijs hebt, kun je direct beginnen met lessen.

Je kunt direct rijden op de YAMAHA XJ6 ABS met handvat verwarming voor de categorie A. Nadat je hierop de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) hebt gehaald, krijg je het motorrijbewijs A alleen dan met code 80 op je rijbewijs. Deze code 80 vervalt zodra je het motorrijbewijs A  twee jaar hebt of als je voor die tijd de leeftijd van 24 jaar bereikt. Je kunt natuurlijk ook gewoon even wachten tot je 24 jaar bent. Je kunt dan lessen op een ‘zware’ motorfiets. Daar hebben we twee YAMAHA’S XJ6 ABS met handvat verwarming voor. Zodra je er klaar voor bent rij je direct af voor de beide examens.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)

Ben je 24 of ouder?

Nadat je voor de theorie geslaagd bent òf als je het autorijbewijs hebt, kun je direct beginnen met lessen voor de categorie A. Dit is het rijbewijs zonder beperkingen.

Je rijdt op een YAMAHA XJ6 ABS met handvat verwarming.

Nadat je het examen AVB (Voertuigbeheersing) en het examen AVD (Verkeersdeelneming) succesvol hebt afgelegd mag je op elke motorfiets rijden die je maar wilt.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
 • Motor van de categorie A

Categorie A1,A2 en A Getrapt

Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.